duminică, 31 iulie 2011

Predictia: Inceputul Noptii a Patra din al Noualea Val

Ne-a atras atentia o predictie a lui Carl Johan Calleman,  in original aici si tradusa aici.
La prima citire am fost tentat sa-mi manifst fara rezerve neincrederea pentru ca este genul de predictie care tinde sa se adevereasca pentru simplu fapt ca a fost facuta. Evident se poate adeveri daca este creditata. Simplist vorbind mecanismul este urmatorul: prezici caderea unei banci, clientii devin neincrezatori, retrag banii, banca falimenteaza si predictia se adevereste. Altfel ar fi fost daca predictia nu era facuta. Teoria bancara recunoaste puternicul factor psihologic din industria finaciara. Bancile capitalizeaza incredere si se spune ca siguranta bancilor este siguranta natiunii sau a lumii si din acest motiv predictiile si chiar stirile in acest domeniu trebuiesc tratate cu responsabilitate maxima.
Contextul actual face insa ca aceasta predictie sa fie inocenta in comparatie cu indecizia Congresului american care in aceste zile pare ca se joaca iresponsabil cu soarta planetei.

Referitor la incompatibilitatea dintre constiinta unitatii si sistemul financiar ar fi de spus ca experienta constiintei unitatii (o descriere aici la 339) de catre un numar critic de indivizi in nici un caz nu ar duce la o instabilitate a sistemului global ci in mod cert, exista studii in acest sens (un singur exemplu), ar crea o coerenta si pozitivitate care ar duce la o tranzitie de faza armonioasa. Revolutia constiintei este intotdeauna o revolutie de catifea.
Dar nu numai sistemul financiar si economia noastra consumerista sunt incompatibile cu fiinta umana dar chiar stiinta noastra este departe de ceea ce Mihai Draganescu numea in Ortofizica stiinta profunzimilor, a zonei de constituire a legilor lumii materiale. Instrumentul stiintei actuale este modelul care este dual, el doar aproximeaza, modelul e o metafora si deci stiinta noastra e o doar o poezie. Din acest motiv probabil si politica e comedie si economia o... tragedie.

Totusi cred si sper ca predictia nu se va implini in ciuda inconstientei, as spune fara frontiere, a politicienilor.

Niciun comentariu: