duminică, 18 decembrie 2011

Revolutia constiintei - Ervin Laszlo, Stanislav Grof

click to buy >>> Revolutia constiintei - Ervin Laszlo, Stanislav Grof

Suntem martorii unor timpuri istorice. Planeta trece prin schimbări fundamentale, dar orice schimbare, şi cu atât mai mult una de conştiinţă, presupune o criză majoră. Această carte este transcrierea unei discuţii despre supravieţuirea planetei şi a noastră ca specie, între unele dintre cele mai strălucite minţi ale secolului XX: Stanislav Grof, Erwin Laszlo şi Peter Russel.
Stanislav Grof este unul dintre întemeietorii psihologiei transpersonale, un adevărat pionier în domeniul explorării moderne a tărâmurilor vaste şi aparent nelimitate ale conştiinţei, iar descrierile pe care le face acestui peisaj extraordinar sunt neegalate. Este cunoscut pentru a fi redesenat cartografia psihicului omenesc, incluzând în acesta domeniile perinatale şi spirituale. Numeroasele sale cărţi (dintre care Psihologia Viitorului, Călătoria ultimă şi Când imposibilul devine posibil au apărut deja) sunt deja legendare.


note: interesanta analogia cu Budha. El a fost bogat si a realizat vanitatea bogatiei asa cum civilizatia occidentala definita de lacomie realizeaza ca ea nu aduce implinire. Dar nu ne place daca cineva sugereaza ca viata materiala trebuie abandonata si ca solutia ar fi in fuga in extrema. Soluti este de a crea in viata noastra o nucleatie de coerenta si simplitate care in timp va invada sistemul fara sa-l elimine.  Solutia este in sustenabilitatea personala. 


Grof sugereaza ca toata societatea trece printr-o urgenta spirituala, am completa noi ca societatea pare sa sufere de maladia bipolara pentru ca penduleaza de la bubles imobiliare, economice la criza si depresie. 


Ideea eului captiv in corp si a a eului transpersonal este surprinsa de acest desen.


Grof spune ca acest eu spiritual ne da o mai mare toleranta rasiala si religioasa. Dar de ce vedem uneori tocmai  la oamenii religiosi cea mai mare intoleranta?


Grof insista asupra experientelor cu LSD si halucinogene. Nu vad un profit spiritual aici pentru ca sunt exogene si e o experinta indusa din exterior.  Functia mentine organul si daca se leneveste functia prin aport exogen aceste stari superioare nu mai pot fi produse de creier decat asa. Asta este grav, este pierderea functiei esentiale. 


Russel spune in aceasta carte aparuta in 2009 un lucru pe care Draganescu il formulase in ca din 1980. De asemeni predictia lui a fost o societate a constiintei. A formulat si ideea revolutiei constiintei. Trei decenii avans. 




Discutia despre consumerism ne face sa ne gandim ca gradul de actualizare a potentialului nostru e invers proportional cu consumerismul. Conceptul nostru Shop fer heaven pare sa fie mai cuprinzator pentru a reda ideea.

Niciun comentariu: