duminică, 31 martie 2013

world indicators
















Suspendarea filosofilor

Cu luni in urma am trait una din cele mai mari dezamagiri din ultimul timp si nu usor sa ma dezamageasca ceva sau cineva. Dezamagirea a aprut cand un alt mare filosof al tarii Dl Liiceanu l-a urmat pe Dl Plesu intr-un discurs partizan care se plasa in actuala polarizare a oamenilor de o anume parte efemera de asa cum timpul a demonstrat, a esicherului  politic. Nu as vrea sa intelegeti ca sunt dezamagit de alegerea lor, pentru ca nu ar fi si a mea, ci sunt dezamagit deoarece cred naiv ca niste filosofi demni de numele lor ar trebui sa conduca tara spre pamantul fagaduintei, sa arate trendurile momentului care ascund in ele trendul etern al Fiintei. Dar ei iata tradeza crezul etern al filosofului, al oricarui filosof autentic, de a se plasa in taramul Fiintei, in coincidentia opositorum, in Eternul Tao care poate guverna fara a parasi caminul. Astept naiv de la un filosof sa ne ajute sa intelegem procesele si nu rezultatul finit si efemer al acestora. As fi asteptat sa-mi vobeasca de institutia presedintelui, a parlamentului, despre Constitutia Universului si proiectia acesteia in constitutia natiunii. Filosofii ar trebui sa ne poata oferi acel context larg in care infinita corelatie sa ne ajute sa putem coabita. Filosofia inseamna sa iubesti domeniul in care contrariile se suspenda si se armonizeaza. Cum poti sa te plasezi de o parte sau de alta oricare ar fi ea? Cum poti sa le iei oamenilor speranta ca la limita pot apela la filosof ca la ultima resursa care poate rezolva orice contradictie. Fiinta trebuie sa fi domeniul rezolvarii oricarei probleme. Traim intr-un fel o vreme mai cumplita decat cea a lui Timur Lenk pentru ca iata acum filosofii, de a caror valoare pana si un monstru era constient, dezerteaza tradandu-si menirea de a fi termenul mediu, avocatul Fiintei, Guvernul Naturii, Parlamnetul Coincidentei Contrariilor. Prima data m-am mirat cand Dl Patapievici spunea ca dansul nu stie economie si ca atare nu i se poate imputa sau cere vreun sfat cand tara merge rau, al doilea Dl Plesu si apoi Dl Liiceanu care amandoi se plasau de o parte, nici nu conteaza care, oricare este la fel de indecenta pentru un filosof. Este ca si cum ai alge una din cele doua emisfere, sau ai alege neocortexul si ai dezavua paleocortexul. Dl Plesu, Dl Liiceanu si Dl Patapievici ma obliga sa-i vad fata in fata cu Mircea Badea unii invitand in strada 8 mil altii 10 suspendand astfel 2000 de ani de civilizatie.
Dar asa cum spunea Noica cel care a incercat sa creasca o armata de filosofi in aceasta tara, probabil a prevazut tradarea filosifilor consacrati, salvarea poate veni de la omul ca toti oamenii interlocutorul lui favorit. 
In calitatea mea de om ca toti oamenii cred cu tarie ca exista solutia coabitarii, a coincidentei contrariilor, solutia Fiintei in care contrariile  se armonizeaza si coopereaza. 

From WAVES
Ii invit pe toti oamenii ca toti oamenii, armata de rezerva a filosofiei, cei ridicati la gradul de colonel in filosofie  de insusi Comandantul Suprem al filosofiei romanesti, Constantin Noica, sa ocupe Domeniul Fiintei. Aceasta nu exclude si nu contrazice in nici un fel plasarea dvs de o parte sau alta, intr-tabara sau alta a politicii romanesti in fireasca atitudine civica. Trebuie doar sa ocupati Constiinta, sa ocupati Sinele. Filosoful, acum omul ca toti oamenii din mine, crede cu tarie ca exista in traditia omenirii un procedeu prin care putem coabita. Ar fi suficient ca un mic procent  oameni de o parte sau de alta a societatii nostre polarizate acum la extrem sa ocupe domeniul Fiintei Absolute Transcendentale pentru a insufleti in intrega societate calitatile acesteia: corelatia infinita, capacitatea de a coabita, compasiunea, empatia, cooperarea. Daca nu practici inca aceasta tehnica poti aplica aici. In 1980 peste 300 de oameni de cultura si stiinta si chiar importanti filosofi atunci si prin asta demini de numele lor s-au initiat in tehnica Meditatiei Transcendentale. Ce au gasit acolo, ce i-a inspirat sa merga in numar atat de mare incat au provocat represalii din partea politicului de atunci? Printr-o singura soapta profesorul de MT poate transmite experinta Fiintei Absolute Transcendentale. Imagineaza-ti ca ai acces cu aceasta soapta la un referential absolut al Vedelor, Upanishadelor al tuturor marilor lucrari de filosofie ca Das Sein , Devenirea intru fiinta, al experintelor din Filocalia.

Dumnezeu este Constitutia Universului

Zilele trecute presa si politicienii au comentat mai mult sau mai putin potrivit inspirata recomandare a unor ierarhi ai bisericii de a introduce cuvantul Dumnezeu in Constitutie cu ocazia modificarilor ce se vor face. Sustinem initiativa si am spune ca ni se pare mai potrivit, si exista argumente stiintifice chiar la oameni de stiinta romani, pentru a incepe textul cnstitutiei cu acest cuvant. Acest lucru ar fi foarte usor pentru ca in primele paragrafe trebuie definit termenul pe intelesul tuturor si ce ar fi mai potrivit decat ca la un popor credincios cum sunt romanii constitutia sa inceapa cu aceste cuvinte de bun simt: Dumnezeu este Constitutia Universului. Constitutia Romaniei incerca sa se apropie de legile formualte aici pentru societatea romanesca. Dar aceasta este doar litera Constitutiei. Cum putem face pentru a insufleti Constitutia Universului in Constitutia nationala iata marea intrebare.

Azi 3 evenimente spirituale

Excelenta predica de la Patriarhie despre Sfantul Grigorie Palama care este pomenit azi de Biserica Ortodoxa.

A urmat transmisia de la Vatican a slujbei de Paste si mesajul  Papei Francisc. Unul din mesajele transmise azi de Francisc:sa nu ne ferim de iubire si tandrete.
In fine pe Digi 24 azi 31 martie  la ora 22 un film despre Monseniorul Vladimir Ghica ce urmeaza a fi martirizat.




Mai mentionam pentru azi 31 martie AHAU de ton 13.